Sunday, 17 July 2011

5 Fakta Mengenai Pelukan

(1) Untuk kesihatan jantung- Pelukan akan meningkatkan hormon oxytocin (hormon kesihatan jantung) dan mengurangkan hormon kortisol (hormon yang menyebabkan stress dan meningkatkan tekanan darah)
(2) Memperlahankan kadar degupan jantung- Seseorang akan berasa lebih tenang apabila menerima pelukan. Kajian juga menunujukkan bahawa kadar degupan jantung seseorang adalah lebih perlahan berbanding daripada orang yang tidak berpelukan walaupun didalam situasi yang normal.
(3) Meningkatkan rangsangan sistem saraf- Professional seperti pakar psikologi menggunakan pelukan sebagai salah satu cara untuk memberi kekuatan terhadap pesakit mereka.
(4) Menghilangkan sifat negatif- Dengan pelukan, sifat negatif seseorang seperti ketakutan, kesunyian, kekurangan keyakinan diri dan sebagainya dapat dihilangkan.
(5) Meningkatkan keserasian- Hasil daripada kajian pakar menunjukkan bahawa dengan pelukan, akan meningkatkan lagi keserasian antara pemeluk dengan orang yang dipeluk secara automatik. Hubungan komunikasi akan menjadi lebih baik.
Notatapakkakicagu: jgn ingat nk peluk ngn pasangan je. ngn anak2 sedara, adik2, mak ayah pn boleh..

No comments:

Post a Comment

Kutuk la.. Kutuk.. Dosa Tanggung sendiri